Prawo / HACCP
Usługi prawne
- Biegły Sądowy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
- Biegły Sądowy w zakresie pożarnictwa
- Specjalista w zakresie żywienia zbiorowego, systemu HACCP, GMP, GAP
HACCP
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, zwany dalej „systemem HACCP” – postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością i produktami spożywczymi; system ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących.
System HACCP opera się na 7 zasadach:
- Identyfikacja zagrożeń i opisanie środków zapobiegawczych
- Identyfikacja krytycznych punktów kontroli (CCP)
- Identyfikacja limitów krytycznych
- Ustalenie systemu monitoringu CCP
- Określenie działań korygujących
- Ustalenie procedur weryfikacji systemu
- Ustalenie procedur zapisów
Świadczymy usługi zgodnie z wymogami GHP (Dobra Praktyka Higieniczna), GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna), HACCP (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) oraz IPM (Zintegrowane Metody Ochrony przed Szkodnikami).
Swoją ofertę kierujemy do Firm świadczących usługi w zakresie żywienia zbiorowego w zakresie :
- szkolenia w zakresie systemu HCCP.
- kontrole, audyty i analizy HCCP/DP/GHP/GMP.
- reprezentowanie firmy podczas kontroli organów państwowych np. PIS
- opracowywanie księgi HCCP/DP
- opracowywanie instrukcji DP/GHP/GMP w zakładach żywienia zbiorowego.
- opracowanie planów sytuacyjnych z wyznaczeniem kierunków przepływu żywności
Pracownicy działu to audytorzy HACCP, technolog żywienia z towaroznawstwem