Prawo / HACCP

Usługi prawne

  • Biegły Sądowy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
  • Biegły Sądowy w zakresie pożarnictwa
  • Specjalista w zakresie żywienia zbiorowego, systemu HACCP, GMP, GAP

HACCP

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, zwany dalej „systemem HACCP” – postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością i produktami spożywczymi; system ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących.

System HACCP opera się na 7 zasadach:

  • Identyfikacja zagrożeń i opisanie środków zapobiegawczych
  • Identyfikacja krytycznych punktów kontroli (CCP)
  • Identyfikacja limitów krytycznych
  • Ustalenie systemu monitoringu CCP
  • Określenie działań korygujących
  • Ustalenie procedur weryfikacji systemu
  • Ustalenie procedur zapisów

 

Świadczymy usługi zgodnie z wymogami GHP (Dobra Praktyka Higieniczna), GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna), HACCP (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) oraz IPM (Zintegrowane Metody Ochrony przed Szkodnikami).

Swoją ofertę kierujemy do Firm świadczących usługi w zakresie żywienia zbiorowego w zakresie :

  • szkolenia w zakresie systemu HCCP.
  • kontrole, audyty i analizy HCCP/DP/GHP/GMP.
  • reprezentowanie firmy podczas kontroli organów państwowych np. PIS
  • opracowywanie księgi HCCP/DP
  • opracowywanie instrukcji DP/GHP/GMP w zakładach żywienia zbiorowego.
  • opracowanie planów sytuacyjnych z wyznaczeniem kierunków przepływu żywności

 

Pracownicy działu to audytorzy HACCP, technolog żywienia z towaroznawstwem

MATERIAŁY I SZKOLENIA DO POBRANIA

Prawo

haccp_krynica